Naš kapacitet prerade maline je do 500 tona godišnje. Maline su jedno od najzdravijeg voća koje postoji , prepune vitamina, antioksidanata i vlakana i kotirane pri samom vrhu svog voća za jačinu antioksidanata. Maline iz ovih predjela su aromatično slatke, sa osvježavajućom suptilnom kiselkastom notom. Dobro se zamrzavaju š... pročitaj više
Pored toga što mogu da se konzumiraju svježe, jagode mogu da se zamrznu , a mogu i da se osuše kako bi se koristile u proizvodima kao što su štangle od žitarica. Jagode su popularan dodatak mlječnim proizvodima, kao što su sladoled od jagode, milkšejk, frape i jogurt.Glavni klijenti su iz industrije džemova i slatka, pekarstva i slastiča... pročitaj više
Poznato je da kupina sadrži polifenolne antioksidante, prirodne hemijske sastojke koji mogu da poboljšaju regulaciju metaboličkih procesa. Američki nacionalni institut za zdravlje broji dva klinička testiranja koja su u toku gdje se koriste kupine za testiranje antikancerogenog efekta na ljudima. Kupina je popularna za korištenje u desertima,... pročitaj više
Borovnica ima raznolik spektar mikronutrienata, sa primjetno visokim nivoima glavnih dijetetskih minerala, vitamina B6, vitamina C, vitamina K i dijetetskih vlakana. Istraživači su pokazali da borovnica spriječava mehanizme razvoja kancerogenih ćelija sa sve većim dokazom kao antikancerogeno jedinjenje.... pročitaj više
Sočna ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi. Bobice crvene ribizle jačaju apetit i podstiču lučenje žlezda slinovnica... U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje otvora apetit, jača organizam i čisti ga... pročitaj više
Aronija (aronia melanocarpa) je na područje Europe stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se samo uzgajala zbog estetsko-dekorativnih svojstava. Buđenjem svijesti o zdravoj prehrani, do izražaja je došla prava vrijednost aronije. Danas aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioks... pročitaj više
Prosječni godšnji kapacitet je oko 100 tona svježe gljive, 15 tona sušene, 30 tona zamrznute i 20 tona salamurene. Radi se o četiri vrste gljiva i to VRGANJ koji je najzastupljeniji, zatim LISIČARKA, SMRČAK i CRNA TRUBA. S obzirom da je Bosna i Hercegovina bogata raznim vrstama gljiva i šumskog voća izuzetnog i više puta potvrđenog kvali... pročitaj više
Kesten ima raznoliku primjenu – može ga se kuhati, peći, od njega raditi pire, a stavlja se i u nadjeve za kolače i torte. Kesten ima visoku energetsku vrijednost - sadrži jako puno škroba (oko 44 posto), šećera, te u manjem postotku bjelančevina (4 posto) i masti (2 posto).Ovaj je plod prava riznica minerala - kalija, fosfora, kalcija i ... pročitaj više